Home
Actueel
Vieringen
Kroniek
St. Gerlach
Parochie
Kerkgebouw
Heiligdom
Pelgrimage
Schatkamer
Links
Adressen

Parochie St. Gerlach te Houthem


PLAFONDRESTAURATIE ST. GERLACHUSKERK 2007-2008


 

Het hoofddoel van de restauratie 2007-2008 is het esthetisch storende raster van ca. 5000 schroeven met volgplaatjes te verwijderen.
De koperen schroeven worden stuk voor stuk uit de bepleistering geschroefd, vervolgens opnieuw dieper ingeschroefd. Zo ontstaan ca. 5000 lacunes, die opgevuld worden met een kalk-zandmortel en geretoucheerd worden. Als retouche-techniek wordt de tratteggio methode gebruikt: Bij deze techniek worden strakke, verticale streepjes naast elkaar geplaatst. De bedoeling is dat de retouches als restauratie-ingreep van dichtbij zichtbaar zijn en dus onderscheidbaar van het origineel, maar van op grotere afstand onzichtbaar.

De eerste handeling is het reinigen van het volledige gewelfoppervlak. Dit gebeurt droog met behulp van wish-ab sponzen, speciale latexsponzen voor reiniging van muurschilderingen. Daarnaast worden loszittende delen van de bepleistering geconsolideerd door ze te injecteren met een mortel op basis van natuurlijk hydraulische kalk. Daarna worden de schroeven verwijderd en opnieuw aangebracht zoals hierboven beschreven. Onder de volgplaatjes van de schroeven komen restanten van de olieverfschildering van Stroucken en van den Dijck uit 1872 te voorschijn. Deze zijn meestal veel donkerder dan de originele schildering en de restanten worden verwijderd. Dit gebeurt met behulp van een compres op basis van niet toxische solventen. Veder wordt schilfering van de picturale laag gefixeerd met kalkcase´naat en wordt verpoederde verf geconsolideerd met een semi-plantaardige lijm.
 


Created by AnvSoft Flash Slideshow Maker